Elektrische fiets conversiekit FAQNRC Handelsblad: 'eBike-Kit duurzaam & goedkoop alternatief'

  • U bent nu hier
  • Home
  • Nieuwsbericht - NRC Handelsblad: 'eBike-Kit duurzaam & goedkoop alternatief'

NRC Handelsblad: 'eBike-Kit duurzaam & goedkoop alternatief'

Door onze redacteur Michèle de Waard

DEN BOSCH , 9 AUG. De avontuurlijke Jan-Willem van Mourik ging naar China voor de Canton Fair, de grootste handelsbeurs ter wereld. Maar eenmaal in Guanghzhou raakte hij gefascineerd door fietsen, vooral elektrische fietsen. Lang hoefde hij niet na te denken. Terug in Nederland zette Van Mourik begin dit jaar eBike-Kit op.

Inmiddels loopt het storm bij het bedrijf van de jonge Brabander in Den Bosch. De ombouwsets om van een gewone fiets een elektrische fiets te maken slaan zo aan dat de eerste voorraad al op is. „De vraag is veel groter dan ik had durven hopen”, zegt Van Mourik (30). En tot zijn verrassing heeft een grote bank hem net tot starter van de maand uitgeroepen vanwege zijn bijzondere product. Dat ook nog milieuvriendelijk is, zegt hij in zijn fonkelnieuwe kantoor op een even nieuw industrieterrein vlakbij de Maas.

Van Mourik laat zien hoe in het voorwiel van een fiets het motortje wordt geplaatst en op de bagagedrager een platte accu wordt bevestigd. „Dat is alles.” Het product is duurzaam en goedkoop (500 euro). Daardoor hoopt Van Mourik te kunnen concurreren tegen de bestaande elektrische (snor)fietsen die veel duurder zijn. Vooral bij senioren en forensen is de eBike-Kit in trek. Maar ook scholieren en bakfietsouders hebben grote belangstelling. „Voor bakfietsmoeders die zich met drie kinderen en boodschappen suftrappen is het een uitkomst”, zegt de kersverse ondernemer.

De Brabantse ondernemer Jan-Willem van Mourik heeft na zijn hbo-opleiding (Small business) eerst ervaring opgedaan - als werknemer bij verschillende bedrijven en als starter met een aantal vrienden. „Je moet ook teleurstellingen kunnen incasseren. Dan kun je waarderen dat je vanaf nul iets opbouwt.” Die opbouw is bij eBike-Kit in volle gang. De eerste 100 kits zijn verkocht, de volgende 200 komen eraan. Over twee jaar hoopt Van Mourik 1.250 kits te verkopen. Het bedrijfsresultaat moet dan verdrievoudigd zijn. „Een opleiding geeft je de tools in handen om te kunnen ondernemen. Maar ondernemen leer je pas echt door het te doen. Wat ik in de praktijk heb geleerd, daar kan geen opleiding tegenop.”

Copyright (c) 2010 NRC Handelsblad, Maandag 9 augustus 2010