Woordenlijst ebike ombouwsetWoordenlijst ebike ombouwset

  • U bent nu hier
  • Home
  • Woordenboek

Definities elektrische fietsen

Accu
de stroomvoorziening voor uw elektrische fiets conversiekit. Zit gemonteerd in nieuwe bagagedrager van uw toekomstige elektrische fiets.
Accu-capaciteit
energie inhoud van de accu, uitgedrukt in ampère-uren (Ah). Als de elektrische fiets intensief wordt gebruikt en vaak wordt opgeladen zal de capaciteit geleidelijk afnemen.
Actieradius
het aantal kilometers dat u met de elektrische fiets kunt afleggen op een volle accu, zonder op te laden. De actieradius wordt bepaald door diverse factoren zoals de gewenste trapondersteuning (hoe meer trapondersteuning, hoe korter de actieradius zal zijn), weeromstandigheden tot het totaalgewicht dat de elektrische fiets moet voortbewegen.
Geheugeneffect
blijvend capaciteitsverlies dat ontstaat doordat een accu niet goed wordt ontladen. Als er geheugeneffect voorkomt kan er minder energie in de accu worden opgeslagen, met als gevolg dat u minder kilometers kunt afleggen op een volle accu.
Garantietermijn
ebike-kit.nl biedt u een jaar garantie op de e-bike conversiekit. Uitzondering hierop is de accu. Een accu is een verbruiksartikel met een beperkte levensduur en is dan ook voorzien van een garantietermijn van zes maanden.
Li-ion
nieuwe accu-technologie die wordt toegepast in de nieuwste generatie elektrische auto's en de beste elektrische fietsen van Gazalle, Koga Miyata en Flyer. Lithium Ion accu's hebben een veel hogere energiedichtheid dan SLA accu's, kennen nauwelijks zelfontlading en hebben geen last van geheugeneffect. Bevatten naast Lithium een elektrolyt. Lithium zelf is niet giftig en het elektrolyt is een organische vloeistof. Li-Ion accu's zijn dan ook stukken milieuvriendelijker dan een SLA accu.
Ontlading
het belasten van de accu komt voor wanneer de elektrische fiets energie verbruikt. Dit wordt veroorzaakt door de elektromotor en de controller. De conversiekit verbruikt ook energie als deze niet wordt gebruikt. U kunt dit vergelijken met een televisie die op standby staat. U kunt het systeem volledig uitschakelen met de aan/uit-schakelaar. Zo voorkomt u onnodige ontlading van de accu.
Oplader
apparaat om uw accu op te laden. Een langzame lader geniet de voorkeur bij regelmatig gebruik en wordt standaard meegeleverd. Een langzame lader zorgt voor een goed oplaadproces en minimalisering van geheugeneffect. De normale lader laadt de accu in circa vijf uur op.
Rollerbrake
zie trommelrem.
Schijfrem
een aparte schijf die op de wielnaaf gemonteerd zit en wordt ookwel disc brake genoemd. Wanneer u de rem inknijpt wordt de remklauw tegen de schijf aangeduwd. Een schijfrem komt vaak voor op motoren en mountainbikes. Voordelen van de schijfrem zijn namelijk dat deze meer remkracht levert (ook bij nat weer) en minder gevoelig is voor vuil.
Terugtraprem
soort remsysteem dat vooral bekend is van de Oma's fiets. Het is de rem die u gebruikt met u voeten in plaats van een remhendel. Een fiets met terugtraprem is vaak voorzien van een tandwiel en dus zonder versnellingen. Doordat het remsysteem is verwerkt in de achternaaf is deze niet gevoelig voor weersomstandigheden. Nadeel is wel dat het achterwiel sneller kan gaan blokkeren en voor gevaarlijke situatie kan zorgen wanneer u hard remt.
Trommelrem
remsysteem dat in de wielnaaf zit verwerkt en wordt ookwel rollerbrake genoemd. Als u de rem inknijpt worden de remschoenen in de naaf naar buiten geduwd en komen zo in contact met de remtrommel. Door de wrijving die ontstaat wordt de elektrische fiets tot stilstand gebracht.
V-brake
de V-brake is de moderne vorm van de velgrem en geeft uitstekende remresultaten door een geavanceerde constructie en grote remblokjes. Door het gebruik van hoogwaardige kunststoffen hebben de V-brakes remblokjes veel meer grip in vergelijking met de bekende remblokjes van vroeger.
Velgrem
remsysteem met remblokjes die tegen de velg worden geduwd wanneer u de rem inknijpt. De velgrem wordt ookwel V-brake genoemd en is een betrouwbare en goedkope remtechniek. Bij natte weersomstandigheden kan de remkracht afnemen.
Verbruiksartikel
een verbruiksartikel, zoals een accu, is een product dat aan slijtage onderhevig is. Dit houdt in dat de levensduur bepaald wordt door de wijze van gebruik zoals hoevaak de accu wordt opgeladen, maar ook de manier waarop dit gebeurt. Ook als u een accu niet gebruikt is deze aan slijtage onderhevig. Een vuistregel is dat een accu bij normaal gebruik circa 10 tot 15% van zijn capaciteit verliest.
Verouderingseffect
betekent dat een accu geleidelijk aan capaciteit verliest naarmate deze ouder wordt en door ingebruikname. De manier van opladen heeft invloed op het verouderingseffect. Zo is volledig ontladen niet raadzaam, maar steeds na een korte fietsrit evenmin. U kunt het beste de accu opnieuw laden wanneer deze voor circa 50% leeg is.
Zelfontlading
het verliezen van energie terwijl de accu niet actief wordt gebruikt. Zelfontlading doet zich voor bij alle soorten accu's. Hoeveel zelfontlading er voordoet is afhankelijk van het type accu en de weersomstandigheden waarin de accu wordt bewaard. Hoe hoger de temperatuur hoe meer zelfontlading er voordoet. Wanneer de accu een tijd niet wordt gebruikt kunt u deze het beste halfvol op een koele plaats bewaren.